Haber dosyaları, Norveç Hükümeti desteğiyle yürütülen “İnsan Hakları ve Bağımsız Medya Projesi” kapsamında hazırlanmıştır. Bu yayın içeriklerinden yalnızca yayını hazırlayan kişi sorumlu olup herhangi bir şekilde Norveç Hükümeti’nin ve Gazeteciler Cemiyeti’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.
Yaşam ile ölüm arasında! Merdiven altı kürtaj
‘’Kürtaj yapmam, kabullenmekten başka çareniz yok’’ ‘’Kadınlar elimizde ölüyordu’’ ‘’Kendimi merdivenlerden aşağı atmak istedim’’ KÜBRA KÖKLÜ Türkiye’de isteğe bağlı kürtaj belli bir haftaya kadar yasal ancak son 10 yıldır…
Ekmek Yapımı ile Geçinen Batmanlı Kadınların Hayat Mücadelesi
Batman’da yaşayan ev kadınları hem evin ekonomik yükünü hafifletmek hem de kendi ihtiyaçlarını karşılayıp kimseye yük olmamak için tandır ekmeği yapıp satıyorlar. Bölgede yaşayan insanlar için ayrı bir yeri…
Kronikleşmiş Ayrımcılık Ve Tabu: Türkiye’de Regl Yoksulluğu
Toplumda utanılması ve gizlenmesi gereken bir süreç olarak görülen adet döneminde kadınların ve regl olan bütün bireylerin hijyenik pedlere ulaşması giderek zorlaştı. Geçmiş yıllara nazaran regl tabusu azalmış ve…
“Ne Sığınmacılar Ne De Sığınmacı Kadınlar Salgında Önceliklerden Biriydi”
UNHCR (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Bürosu) salgın süresince mülteci kadın ve kız çocuklarının durumunu ‘birleşen talihsizlikler’ olarak adlandırıyor. Pandemi gibi olağandışı zamanların dışında da tüm şiddetiyle hissedilen cinsiyet…
Mekan ve Cinsiyet: Bir Alışılagelmişlik Biçimi Olarak Kamusal Alan
Kent planlaması tarihi, felsefesi ve günümüz uygulamalarında cinsiyetçi ve kadınların gereksinimlerini arka plana iten, marjinalleştiren veya dışlayan yönler göze çarpıyor. Günümüzde okutulan en önemli modernist mimarlardan biri olan Le…
Kız Çocukları Spora Katılımda Eşit Değil
İREM SARIKULAK Kadınlar ve kız çocukları hayatın neredeyse her alanında büyük fırsat eşitsizliğine maruz kalıyor. Eğitimden, iş hayatına kadar kadınlar eşit imkanlara erişmekte büyük zorluklar yaşıyor. Bu alanlarından bir…
Türkiye’de Cinsiyet Ayrımı: Okullaşma Ve Başlık Parası
Hamdiye Çiftçi Öksüz Türkiye’nin birçok bölgesinde kız çocuklarının okula gidememe nedenleri olarak ekonomik sıkıntıların yanı sıra erkek çocukları ön plana alan geleneksel anlayışın ortaya çıktığı belirtiliyor. Eğitimde kız ve…
Tarım İşçisi Kadınlar Emeklerinin Karşılığını Alamıyor
Tarım işçilerinin yarıya yakınını kadınlar oluşturuyor. Şanlıurfa’dan Manisa’ya mevsimlik tarım işçisi olarak gelen kadınlar, emeklerinin karşılığını alamadıklarını ancak çalışmak zorunda olduklarını söylüyor. GÜLİSTAN ÖZEL Tarım işçilerinin yarıya yakınını kadınlar…
Savaşın Gölgesinde Bir Kadın Gazeteci
Savaş bölgelerinde gazeteciliğin zor olduğu muhakkak. Sıcak çatışmaların yaşandığı bölgelerde kadın gazeteci olmak ise bir kat daha zor. HALİT DEMİR Suriye’nin kuzeyinde İdlib’te yaşayan 26 yaşındaki aktivist ve foto…
Erkek Kulübünde Siyaset: Biz de Varız
Cinsiyet eşitsizliğinin en belirgin olduğu alanların başında siyaset geliyor. Kadınlar siyasette, özellikle de siyasi karar mekanizmalarında yoğunlukları ile orantısız bir şekilde yer alıyor. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women)…
Şiddetin Başka Biçimi: Toplumsal Şiddete Dayalı Siber Şiddet
Çevrimiçi araçların kullanımının artmasıyla beraber siber şiddet örneklerinin de arttığı görülüyor. Araştırmalar kadınların siber şiddete ve dijital zorbalığa erkeklerden daha fazla maruz kaldığını gösteriyor. ATİYE EREN Pandemiyle birlikte daha…
Toplumsal Cinsiyet: “Üzerimize Giydirilmeye Çalışılan Kıyafet”
Toplumsal cinsiyet uzmanı Aysun Töngür Katmer: ‘’Toplumsal cinsiyet adaleti diye bir kavram ortaya çıktı. Bu da kurnazlıkla önümüze getirilen bir kavram. Hayır, biz bunu toplumsal cinsiyet eşitliği diye adlandırıyoruz.…
Medyanın Kadın Dili
Mesleğe yeni başlayan gazetecilere veya gazeteci adaylarına haberin nasıl yazılacağı veya sunulacağıyla ilgili sayısız teknik bilgiler öğretilir. Gazetecilik bölümü mezunlarının genellikle haber yazma teknikleri, gazetecilik ilkeleri, basın özgürlüğü, basın…
Kadın Gazeteciler: Medya Erkek Şiddetini Normalleştiriyor
Kadın cinayetleri haberlerinde medyanın tutumunu eleştiren gazetecilere göre: “Medya erkek şiddeti haberlerinde fail aklayıcı bir dil kullanıyor. Cinayet normalleştiriliyor. Haberlerde toplumsal cinsiyet eşitliğini benimsemeli.” YADİGAR AYGÜN Fotoğraf: Şehlem Kaçar /…
Nefret Suçuna Karşı Ortak Dil: “Vazgeçmeyeceğiz”
Kadınların ve LGBTİ+ bireylerin uğradığı cinsel şiddet, taciz ve nefret suçuna karşı mücadele eden örgüt ve aktivistler mücadele alanını genişleterek, hem kadın hakları hem de toplumsal cinsiyet eşitliği için…
Kadın Komedyen Olmak
Kadın Stand-up komedyenlerinin sosyal medyada karşılaştıkları yorumlar üzerine Özge Özel ile konuştuk. Stand-up komedyenliğinin, erkeklere kodlanmış mesleklerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar Türkiye’de kadın stand-up komedyenleri, seyircisi tarafından…
Kadınlar Eşitsizliğe İtiraz Etmeli
Kadın Cinayetlerini Durduracağız-Kadın Meclisleri Üyesi Nurşen İnal, ev hayatından iş hayatına kadar tüm alanlardaki kadın erkek eşitsizliklerini anlattı. SİMGE KANSU Nurşen İnal Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadınlara biçilen roller, iş…
Türkiye’de Cinsiyete Dayalı Eşitsizliğin Boyutları
Günümüzde hala süregelen ve mücadele edilen en büyük eşitsizliklerden biri olan cinsiyete dayalı eşitsizlik, kadını ikincil konuma düşürerek, kamusal alandan ve çalışma hayatından mahrum bırakıyor. Toplum tarafından dayatılan roller,…
Yerel Yönetimde Kadına Bakış: Adana Örneği
“Söylemler Değişiyor: Belediyede Artık Bayan Yok Kadın Var” Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği (KÖVED) ile Adana Büyükşehir Belediyesi, yerel yönetimde kadın-erkek eşitliği için iş birliği yaptı. 12 ay sürecek…
Türkiye’de Her 5 Kişiden Biri Dijital Şiddet Kurbanı
Yaklaşık üç senedir devam eden pandemi ile birlikte internet hemen hemen herkesin bir parçası haline geldi. Küresel salgın nedeniyle evlere kapandığımız dönemde sanal mecraları kullanma oranı da arttı. Sanal…
İstanbul’da Kadın Eserleri Kütüphanesi
Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Selvi Başak Öztürk: “Toplumun yarısını oluşturan aynı zamanda tarihin de öznesi olan kadınların ürettiği belgelere, kendi tarihlerine sahip çıkmaları,…
Ataerkil Bir Düzen: Türkiye’de Akademi
Yükseköğretim Kurulu’nun verilerine göre Türkiye’de 182.532 akademisyen yükseköğretim kurumlarında görev alıyor. Ancak yönetim kadroları başta olmak üzere bu sayının büyük çoğunluğunu erkekler oluşturmakta. Peki, kadın akademisyenler bu ataerkil düzen…
Göçmenlerin Sağlığı için Toplumsal Cinsiyet Bakış Açısına İhtiyaç Var
Toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin göç sürecinde kadınlar ve LGBTİ+’ların sağlığını doğrudan etkilediğini söyleyen Dr. Zeynep Sedef Varol, göçmenlerin sağlığını geliştirebilmek için toplumsal cinsiyet bakış açısına ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Hasan Özhan…
Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Üniversitelerin Rolü
Üniversitelerde toplumsal cinsiyet çalışmaları doktora programlarından, öğrencilere yardım amaçlı cinsel tacizi ve saldırıyı önleme birimlerine kadar farklı şekillerde yürütülüyor. Eylem planları hazırlanan, çeşitli faaliyetler yürütülen kadın araştırma ve uygulama…
Kadın Cinayetlerinde Caydırıcı Cezaların Önemi
Türkiye’nin en büyük sorunları arasında yer alan kadın cinayetleri her geçen yıl artarken, haber bültenleri ve gazetelerde erkek şiddetine maruz kalan kadınların sesleri yankılanıyor. Ancak çoğu zaman bu sesler…
Medyanın Üçte Birini Oluşturan Kadınlar Ayrımcılıktan Dertli
Basın İlan Kurumu’nun ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın açıkladığı verilere göre basın sektöründe çalışanların üçte biri kadın. Basın İlan Kurumu’nun verilerine göre 2021 itibariyle basın ilandan reklam alan gazetelerde…
Medyada Cinsiyet Eşitsizliği: Gazeteci Kadınlar ‘Öfkeli’
Mücadele alanına dönüşen cinsiyet eşitsizliğinin medyadaki vurucu etkisini anlamak için gazeteci kadınlar ile konuştuk. Cinsiyet eşitsizliği deyince gazeteci kadınların aklına ilk olarak ‘adaletsizlik’ geldi. Bu eşitsizlik durumunun uyandırdığı ilk…
Kadın Sinemacılardan Dayanışma Ağı: Kadın Yönetmenler Festivali
Kadın sinemacıları ve kadın sinema emekçilerini buluşturarak kadın yönetmenlerle kadın odaklı bakış açısına sahip filmleri görünür kılmayı hedefleyen Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali, bu yıl beşinci kez sinemaseverlerle buluştu. İzmir’de…
Bursa’da ‘EŞİT MİYİZ?’ Farkındalığı Yaratan Kütüphanecilik
Bursa Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri, ‘Eşit miyiz?’ konulu etkinliklerle toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkati çekerek farklı alanlarda eşitlik kavramını sorguladı. Nilüfer Kütüphane Müdürü Şafak Baba Pala, örnek projelerle toplumsal cinsiyet eşitliği…
Akademide Kadın Olmak: Düşük Ücret ve Mobbing
2022 yılının ilk aylarının yaşandığı şu günlerde, kadınlar hem özel hayatlarında hem çalışma hayatlarında hala eşitlik talep eden taraf konumunda. İşe alımlarda “kadın” olduğu için, evlilik, çocuk doğurma, çalışma…
Kadın İstihdamında Artış için Kooperatif Modeli
Kadının ekonomik ve sosyal hayata katılımını önceleyen kadın kooperatiflerinin sayısı giderek artıyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yarattığı olumsuzluklara karşı farklı bir örgütlenme biçimi olarak karşımıza çıkan kadın kooperatiflerini, yaşadıklarını deneyimleri…
Meclis’te kadın temsili yetersiz
Cinsiyet eşitsizliğinin en önemli örneklerinden birisi de parlamentodaki kadın vekillerin sayıca az olması. Araştırmalar sayıların yıllara göre artış gösterdiğini ifade etse de ortalamalar hep yüzde 20’lerin altında kalıyor. BİLGE…
Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Nasıl Olmalı?
Kadın ve medya ile habercilik etiği konularında çeşitli çalışmaları bulunan İzmir Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, medyanın kadın temsili konusunda kullandığı dilin sorunlu olduğunu söyledi.…
E-sporda Cinsiyetçilik
Türkiye’de espora olan ilgi arttıkça bu alandaki ayrımcılıkların arttığı da gözlemlenmeye başladı. Özellikle LGBTİ+ esporcular fiziksel şiddete kadar varan LGBTİ+ fobik saldırılara maruz kalırken pek çoğu bu sebeple kariyerlerini…