Bursa’da ‘EŞİT MİYİZ?’ Farkındalığı Yaratan Kütüphanecilik

Bursa Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri, ‘Eşit miyiz?’ konulu etkinliklerle toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkati çekerek farklı alanlarda eşitlik kavramını sorguladı. Nilüfer Kütüphane Müdürü Şafak Baba Pala, örnek projelerle toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konusunda farkındalık sağlamanın bir kütüphanecilik görevi olduğunu belirtti.

DİLEK ATLI

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları ile ilgili kamuoyunu farkındalığı yaratmak isteyen Bursa Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri, “Eşit miyiz” başlığı altında düzenlediği etkiliklerle toplumsal cinsiyet eşitliği kavramını sorguladı.

Her yıl hayatta olmayan bir yazarı “Yılın Yazarı” unvanıyla anarak sene boyunca etkinlikler düzenleyen Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri, “2021 Yılın Yazarı Gülten Akın” etkinliklerinin yanı sıra düzenlediği Kütüphane Günleri’yle toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık sağlamak için “Eşit miyiz?” sorusunu gündeme taşıdı.

Akademisyen ve yazar Aksu Bora’nın danışmanlığını yaptığı “Eşit miyiz?” etkinliklerinde eğitimden edebiyata, basından sokak yaşamına toplumsal eşitlik kavramı masaya yatırıldı.

“Görevimiz toplumda farkındalık sağlamak”

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Baba Pala, ‘kent hakkı’ kavramına dikkati çekerek, yaşamın her alanında insana dokunan belediyecilik anlayışının önemli olduğunu söyledi. Kültür-sanata ulaşma hakkının eğitim ve sağlık hakkı kadar önemli ve gerekli olduğunu ifade eden Pala, “Kütüphanecilik faaliyetleriyle çeşitli alanlarda farkındalık oluşturmak görevimizdir. Ev, okul ve iş yerinden sonra kütüphaneleri de günlük yaşam alanı kılmayı hedefleyen proje ve etkinliklere imza atmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Kütüphane Günleri’nde iktidar kavramını ele alarak basın, kadın, çocuk, kent konularını kapsayan etkinlikler gerçekleştirdiklerini anlatan Pala, 2021 yılında toplumsal cinsiyet eşitliği üzerinden farkındalık yaratmayı amaçlayan ‘Eşit miyiz?’ sorusuna dikkati çektiklerini söyledi. Toplumsal gruplarla birlikte hareket ederek birçok alanda eşitliği sorgulayan söyleşi, sergi ve etkinliklere imza attıklarını belirten Pala, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İktidar, eşitlik gibi kavramlara yer açan Kütüphane Günleri’nin yanında dünyada ve Türkiye’de örneği olmayan Yılın Yazarı etkinlikleriyle de kütüphaneleri sessiz ve kapalı ortamlar olmaktan çıkarıp konuşulan, tartışılan ve bilgi sağlayan mekânlar haline getirmeyi hedefliyoruz. Çünkü yaşamın temelinde bilgi vardır. Bilgi de kütüphanelerdedir. “

2022 Yılın Yazarını Sait Faik Abasıyanık olarak belirlediklerini aktaran Pala, bu kapsamda bir sene boyunca Nilüfer’deki kadın dernekleriyle ya da çeşitli kesimlerdeki kadınlarla, kentin gençleri ve farklı topluluklarla iklime ve edebiyata dikkati çeken çalışmalar yapacaklarını kaydetti.

Hayata kadını katan projelere ilgi artıyor

Öte yandan, Nilüfer Belediyesi Kütüphanelerinin yürüttüğü Kadın Hayata Yakın etkinliği ise yaşamdaki dönüşümün kadınlarla gerçekleşeceğine vurgu yapıyor.

2010’da başlatılan ve Kütüphane Müdürlüğü çatısı altında devam eden proje, köy ve beldelerde yaşayan kadınları edebiyat ve sanatla buluşturuyor. Kadınlar, ücretsiz dağıtılan kitapları okuyor, ardından okudukları kitabın yazarlarıyla buluşuyorlar. Bu kapsamda Pınar Kür’den Müjde Ar’a, Füruzan’dan Buket Uzuner’e ve Sennur Sezer’e edebiyat, sinema, tiyatro ve medya dünyasının önemli isimleri Bursa’nın mahalle ve köylerinden binlerce kadınla bir araya geldi.

Kadınların Kültür Sanat ve Sağlık Hakkı

Nilüfer Kütüphane’nin diğer çalışmaları arasında her hafta yapılan “Al İşini Gel Kitap Okuyalım” etkinliği 30-65 yaş arası kadınlara yönelik düzenleniyor. Yaşanmış kadın öykülerinden seçilen kitapları okuyan kadınlar el işlerini yanına alarak çay ve kurabiye eşliğinde bir saat boyunca öyküleri tartışıyorlar.

Bu yıl altıncısı düzenlenen Yaratıcı Okuma Atölyesi’nde ise belirlenen bir yazarın eseri Bursalı kadınlarca ele alınıyor. Drama ağırlıklı bir çalışma olan atölyede farklı sanat disiplinleriyle kitap yorumlaması yapılıyor. “Biz Bu Yaz Kütüphanedeyiz” adlı proje sayesinde de çocuklar kitaplarla zaman geçirirken ebeveynler de çocuk gelişimi ilgili bilgi sahibi oluyor.