Haber dosyaları, Norveç Hükümeti desteğiyle yürütülen “İnsan Hakları ve Bağımsız Medya Projesi” kapsamında hazırlanmıştır. Bu yayın içeriklerinden yalnızca yayını hazırlayan kişi sorumlu olup herhangi bir şekilde Norveç Hükümeti’nin ve Gazeteciler Cemiyeti’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.
Kadın Gazetecilere Uygulanan Hak İhlalleri ve Meslekteki Yerleri
Haber alma hakkı konusunda kamu görevi yapılan gazetecilik mesleğinde, cinsiyetçi bakış açısı, kadın gazetecilerin meslekteki konumları ve çalışma şekillerini olumsuz etkiliyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün…
Gazeteci Davalarında Hukuki Dayanaklar Neler?
2022 Yılı Ocak ile Mayıs Ayları Arasında İncelenen 80 Davada Gazeteciler 7 Farklı Hukuki Dayanak ile Yargılandı 2022 yılının Ocak-Mayıs ayları arasında medyagozlemveritabani.org ’un verilerine göre…
Medya çalışanları arasında “cinsel kimlik” sorunu hangi aşamada?
Türkiye medyasında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerini gizlemek zorunda kalarak mesleklerini icra eden LGBTİ+ gazetecilerle bunları gizlemeden meslek yaşamlarını sürdüren gazeteciler ayrımcı, nefret söylemi içeren dil…
TGS’den TGC’ye, RSF’den Bianet’e 3 Mayıs Basın Özgürlüğü verileri
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle pek çok ulusal ve uluslararası gazetecilik meslek örgütü, basın özgürlüğüne ilişkin veriler içeren raporlar paylaştı. TGS, TGC, RSF ve…
Gazeteci yargılamalarına Van’dan bakış: Kim hangi gerekçeyle yargılanıyor?
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) verilerine göre Aralık 2021 tarihi itibariyle 57 gazeteci veya basın çalışanı tutuklu, onlarcası ise yargılanmaya devam ediyor. Gazetecilere dönük yargılamaların…
Ağır hasta tutuklu gazeteci Ayık için cezaevi koşulları zor geçiyor
Ağır hasta gazeteci Devrim Ayık’ın annesi Hülya Ayık cezaevindeki koşulların hastalığı giderek ağırlaşan oğlu için çok zor olduğunu belirterek, oğlunun çalıştığı dönemde hastalığını unuttuğunu ifade etti. …
Gazetecinin hakları yoksa basın özgürlüğü de yok
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) tarafından hazırlanan 2021-2022 Basın Özgürlüğü Raporu, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde yayımlandı. Rapora göre, işsizlik ve güvencesiz istihdam biçimleri, gazetecilerin ekonomik…
Göçmen Kadın Gazeteciler: Türkiye’de Göçmen Olmak, Türkiyeli Göçmen Olmak
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) 2021 yılında hazırladığı rapora göre dünya üzerinde 82 milyon 400 bin insan yerini yurdunu çeşitli sebeplerle terk etmek zorunda kalmış durumda.…
Görüntü yasağının bilançosu: Onlarca gazeteci polis şiddetine maruz kaldı
1 Mayıs 2021’den hemen önce Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı genelge ile Türkiye genelinde toplumsal olaylar sırasında görevli polislerin ve sivillerin görüntüsünün alınması yasaklanmıştı. Basın örgütlerinin tespitlerine…
Türkiye’de gazeteciler; “Soruşturmalar, tehditler, engellemeler ve ihlallerle karşı karşıya”
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü ile Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın yayınladığı raporlara göre Türkiye, ‘basın özgürlüğü’ sıralamasında 180 ülke arasında 149’uncu yer…
Gazeteciler herkesin hakkını korurken, kendi haklarından bihaber
Gazetecilerin en temel hakları, işverenler tarafından göz ardı ediliyor. Gazeteciler ise bu sorunların ‘örgütlenerek’ çözüme kavuşacağı konusunda hemfikir. DİDEM ÇAM Gazetecilik mesleğinde diğer mesleklerde olduğu gibi…
Yurt isteyen öğrencilere uygulanan gözaltılar
Üniversitelerin açılmasıyla devlet yurdunda yer bulamayan ya da ev, özel yurt ve apartlar kiralarının yüksekliğinden şikayetçi olan bazı öğrenciler, geçen sonbaharı “Barınamıyoruz”, “Yurtsuzlar” gibi isimler altında…
Gazeteciler üzerinde TCK 299 etkisi: “Baskı unsuru olarak kullanılıyor”
TCK 299 yani “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılanan gazetecilerin sayısı giderek artıyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası avukatlarından Ülkü Şahin, TCK 299’un basın üzerinde baskı unsuru olarak kullanıldığına dikkat…
Gazetecinin Hakları: Çaresiz Değilsin
Hem ulusal hem de yerel basında çalışan birçok gazeteci kayıt dışı istihdamdan, fazla mesai ücretlerinin ödenmemesine kadar, farklı süreçlerde farklı hak ihlalleri ile karşı karşıya kalabiliyor.…
Ödüle layık görülen haber, bugün davalık
Ülkemizde adını çok duymadığımız ancak 2013 yılında Doğan Haber Ajansı’nın bir haberinde usulsüzlük iddiasıyla duyulan Türkiye Wushu Federasyonu (TWF) BirGün gazetesi spor editörü Eren Tutel’in 2020’de…
Meslektaş yargılanmalarını takip eden gazeteci olmak
MLSA’nın Nisan 2022’de yayınlayan raporunu adliye muhabiri Deniz Tekin ile konuştuk. Bir gazeteci olarak gazeteci yargılamalarında dava takip sürecini, zorluklarını ve kişisel deneyimlerini anlattı. BERİL CAYMAZ…
“Gazetecilerin bol baskıya maruz kaldığı bir ülkede yaşıyoruz”
Gazeteci yargılanmalarını, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) adına gazeteci duruşmalarını da takip eden IPI Türkiye Program…
Savaş Bölgelerinde Hedef Olan Gazeteciler
Dünyanın en riskli mesleklerinden biri olarak görülen gazetecilik eğer savaş bölgelerinde yapılıyorsa çok daha tehlikeli oluyor. Savaş muhabirlerinin haber yapmanın yanı sıra bir başka önceliği de…
“Basın kartını bürokrasi değil, gazeteciler vermeli’
Türkiye Gazeteciler Sendikası avukatlarından Ülkü Şahin, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın yetkisine giren basın kartları dağıtımının aslında gazeteciler tarafından yapılması gerektiğini söylerken, foto muhabiri Bülent Kılıç “Kart vermiyorlar…
Türkiye’de adliye muhabirliği: Duruşma salonuna bile giremiyoruz
Basın özgürlüğünde dünyada gerilerde yer alan Türkiye’de adliye muhabirliği de en zor alanlardan biri. MLSA’dan Eylem Sonbahar adliyelerdeki gazetecilik faaliyeti kısıtlamalarını örneklerle anlattı. Zorlukların en başında…
Gazetecilerin hukuk mücadelesi: Haber peşinde koşarken sanık oldular
Adliye koridorlarında haber peşinde koşarken yazdıkları nedeniyle haklarında soruşturma ve dava açılan gazeteciler yargı muhabirliğinin baskı altında olduğunu anlattı. Tehdit edildiklerini, engellemelerle karşılaştıklarını belirten gazeteciler, yürütme…
5 N 1 K ‘’1 Soruşturma’’
Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Bia Medya Gözlem Raporu verilerine göre 2021 yılında 31 gazeteci toplamda 52 gün göz altında kaldı, 60 gazeteci hakkında ise soruşturma açıldı.…
“Gazetecilere bir yılda 75 yıl 5 ay 26 gün hapis cezası”
2021-2022 Basın Özgürlüğü Raporu’nu yayınlayan Türkiye Gazeteciler Sendikası, gazetecilerin 1 yılda yaşadığı gözaltı ve yargılamalara dikkat çekti. Rapora göre; 1 yılda 128 davada 273 gazeteci yargılandı.…
Gazetecilerin sahada çalışma koşulları zorlaşıyor
Gazeteciler sahada haber takibi sırasında polis şiddetinin arttığına dikkat çekerken, ne olursa olsun halkın haber alma hakkına sahip çıkmaya devam etmekte kararlı olduklarını belirtiyor. YADİGAR AYGÜN…
Canözer: “Sahip olduğum üç kimlik nedeniyle yargının hedefindeyim”
Expression Interrupted Platformu tarafından yürütülen dava takip ile medya ve açık kaynak izleme çalışmalarından elde edilen sonuçlara göre, 2022’nin ilk çeyreğinde gazetecilerin sanık olarak yargılandığı toplam…
Yapay zeka gazeteciliğinin getirdiği etik kaygılar: Kim sorumlu olacak?
Her şey 2020 yılında Çevrim içi Gazetecilik Ödülü’nün ilk kez yapay zeka gazeteciliği yapan bir algoritmaya gitmesiyle başladı. Medyanın yapay zeka ile daha farklı bir yöne…
Kaplanoğlu davasında ‘istinaf yolu’ bitmek bilmiyor
Gazeteci Ozan Kaplanoğlu’nun editörü olduğu BursaMuhalif.com haber sitesinde yer alan haber yazısı ve bu yazının sosyal medya hesaplarından paylaşılması nedeniyle hakkında açılan davada 1 yıl 10…
“Adalete olan inançsızlık gazetecileri hukuki arayışlardan uzaklaştırıyor”
Mesleki faaliyetleri nedeniyle yargılanan gazetecilerin sayısı her geçen gün artıyor. Gazetecilerin haber verme hakkını kullanırken yaşadıkları engellemeler ise zaman zaman gözaltı kararı ile sonuçlanıyor. Mezopotamya Haber…
Gazeteci Sibel Hürtaş: “Gazeteciler haberleri üzerinden kriminalize edilmeye çalışılıyor”
Gazeteci Sibel Hürtaş, “Karşı karşıya bulunduğumuz pratik süreçte, gazeteciler yazdıkları haberler üzerinden terör yasalarından yargılanarak, toplum gözünde kriminalize edilmeye ve sistem dışına itilmeye çalışılıyor” dedi. Çoklu…