“Gazetecilere bir yılda 75 yıl 5 ay 26 gün hapis cezası”
2021-2022 Basın Özgürlüğü Raporu’nu yayınlayan Türkiye Gazeteciler Sendikası, gazetecilerin 1 yılda yaşadığı gözaltı ve yargılamalara dikkat çekti.
Rapora göre; 1 yılda 128 davada 273 gazeteci yargılandı. Toplam 75 yıl 5 ay 26 gün hapis cezasına mahkûm edildiler. TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, iktidarın habere düşman olduğunu gazetecilik mesleğini cezalandırmaya çalıştığını belirtti.
VESİLE KARDAŞ
“Gazetecilik tehditlere boyun eğmez, cezalandırma ile bitirilemez”
Durmuş, iktidarın yanlışlarına ilişkin neredeyse yapılan her habere dava ya da soruşturma açıldığını belirten Durmuş; “Bunun asıl olarak nedeni “gazetecilik yapmaktan vazgeçin yoksa sizi içeri atarız” tehdidinden başka bir şey değildir. AKP iktidarının 20 yıldır anlamadığı nokta burası; gazetecilik tehditlere boyun eğmez, cezalandırma ile bitirilemez” diye konuştu.
Rapora göre ayrıca Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, 61 ayrı karar ile bazı televizyon ve radyo kanallarına toplam 10 milyon 427 bin 902 TL idari para cezası verirken, Basın İlân Kurumu gazetelere toplam 25 gün ilân kesme cezası verdi.
Durmuş bu kararlar ile ilgili de şunları söyledi:
“Tarafsız ve adil olması gereken sözde özerk iki kurum, iktidarın sopasını eline almış ve medya şirketleri üzerinde gezdiriyor. RTÜK ve BİK gibi kurumlar medya şirketlerini susturmak için bir politika yürütüyor. Verilen para cezaları yayın durdurma cezaları ve ilan kesme cezaları ile medya şirketlerine ayar verilmeye çalışılıyor. İşte bütün bu gazetecilik faaliyetini kıskaç altına almaya çalışan politikalar karşısında ortak bir mücadele yürütülmesi gerekiyor. Sadece sendikanın değil cemiyetlerin, derneklerin ve medya şirketlerinin de bu mücadeleye katılması gerekiyor. Ancak böyle bu saldırıları püskürtebiliriz.”

TGS raporuna göre son bir yıldaki gazetecilere yönelik baskılar şöyle:
• 31 gazeteci toplamda 52 gün gözaltında kaldı.
• 60 gazeteci hakkında soruşturma açıldı.
• 128 davada 273 gazeteci yargılandı.
• Gazeteciler toplam 75 yıl 5 ay 26 gün hapis cezasına mahkûm edildi.
• 57 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı; 32 gazeteci sözlü olarak tehdit edildi.
• 54 haber sitesine ve 1355 haber içeriğine erişimin engellenmesine, 19 haberin içerikten çıkarılmasına karar verildi.
• RTÜK marifetiyle toplam 61 ayrı karar ile toplam 10 milyon 427 bin 902 TL idari para cezası verildi.
• 2021’de 559 basın kartı iptal edildi.
• Basın İlân Kurumu gazetelere toplam 25 gün ilân kesme cezası verdi. (Cumhuriyet’e 16, Evrensel’e 5, Sözcü’ye 4 gün)